Ne kendisinin ne de fotografi çekenin ismini bilmedigim, 1940'lardan bir asker arkadas.

Yemek

Günde üç ögün yemek çikiyor. Ama isterseniz kantinden ayrica para verip de yiyebilirsiniz. Kantindeki fiyatlar kisla disina göre çok daha ucuz ama bedava karavanaya kiyasla ayrica bir masraf olacak.

Önce kantinler hakkinda bilgi vereyim:

Kantinde mesrubat (Pepsi, maden suyu, Yedigün, çay ve bazen Nescafe), hamburger, sosisli tost, kasarli tost satiliyor. Bildigim kadari ile hamburgerdeki et mutfaktan gelmiyor, disaridan ayrica geliyor.

Ayrica paketli hazir yiyecekler satan kantinler var. Buralarda biskuviler, ton baligi konservesi (bayagi popüler) meyve suyu, süt bulmak mükün. Ayni zamanda gazete, kagit mendil, terlik vs. malzemeyi de buralar satiyor.

Bir de manavimsi kantinler var. Buralarda kiloyla mevsimlik meyve ve sogan satiliyor. Poset pek bulunmuyor zaten yatakhanede saklamak yasak, o nedenle gün boyunca yiyeceginiz meyveyi ve paketli yiyecekleri ceplerinize, uniformanizin içine doldurmaniz gerekiyor. Arkadaslarinizla koordine ederseniz biriniz portakal depolarken digeri süt kutularini tikistirabilir mesela.

Bunlari almak için yemekhane önüne gelir gelmez (ve izin verildigi zaman) kosup siraya girmeniz gerekiyor. Yani yaninizdaki parayi ona göre hazirlayin. Asagida yemekte nelerin çiktigini anlatacagim. Dengeli beslenebilmek açisindan en azindan arada bir karavanadan yemenizi tavsiye ederim (vejeteryanlik gibi özel bir durumunuz yoksa). Kantin kuyrugunun kargasasini, stresini tarif etmem kolay degil, tercihinizi yaparken bunu da göz önünde bulundurun.

Karavanada neler çikiyor?

Kahvalti
Kahvalti menusu gününe göre söyle olabilir:

Çay kazanla geliyor, gelene kadar sogumus oluyor ve ancak yarim bardak (metal su bardagi) veriliyor. Masanizda kahvaltiya gelmeyenlerin bardaklarini da doldurtabilirseniz, daha çok içebilirsiniz. Bu her yemekde uygulanabilcek bir taktik. Çayin sekeri atilmis olarak geliyor, miktari seçme imkaniniz yok.

Ögle ve aksam yemekleri
Genellikle üçdört kap yemek veriliyor. Hemen hepsinde (kiyma halinde) et var.
Not: Kullanilan etler dondurulmus olarak Almanya'dan falan gelmis olabilir, hem de çok seneler önce. Et kesimi konusunda hassas olanlar bunu da dikkate almalilar.

Hatirladigim yemekler sunlar, tabii mevsime göre degisiklikler olabilir:

Her ögünde pilav ya da börek, sulu yemek ve tatli oluyor. Tabii tad olarak ahim sahim degil, ama dengeli bir menü ve çogu zaman doyurucu (özellikle yemege girmeyenlerin paylarini da alirsaniz :-).

Yemekhane adabi

Yemekhaneye sira ile giriliyor, hem manganin oturacagi yer belli. Hosaf, kadayif, börek türü seyler zaten tabaklarda oluyor ve esas yemek gelene kadar siz bunlari bitiryorsunuz. Ekmek ve su hemen bitiyor masadan birinin kalkip getirmesi lazim.

Yemekhaneye girmeden önce --eger unutmazlarsa-- toplu halde "dua" ettiriyorlar. Keplerinizi çikarip, sol elinizle kalbiniz üzerinde tutup (yani yabanci filmlerde oldugu gibi :-) komutanlardan birinin pesinden sunlari tekrar ediyorsunuz:

Tanrimiza hamdolsun!
Milletimiz varolsun!
Sonra oradaki en yüksek rütbeli komutan "Afiyet olsun!" diyor, siz de "SAGOL!" diye bagirip içeri girmeye basliyorsunuz. Içeride sessiz olmaniz için devamli bagiriyorlar, düdük çaliyorlar ama pek basarili olduklarini söyliyemeyecegim. Bizim batarya çavus ve subaylardan en agir sözleri bu nedenle isitti.

Burdur'da yemek

Çarsi izinlerinizin önemli bir kismi yemekle geçecek. Duydugum kadari ile göl kenarinda balik lokantlari varmis, ama kisin açik olmadiklari için ben göremedim. Sehir içinde ana cadde üzerinde (Gazi Caddesiydi ismi yanilmiyorsam) bol miktarda lokanta ve kebapci var.

Kahvalti için ya bir lokantada çorba içebilirsiniz, ya da pastanelerden birinde peynirli, zeytinli, pogaçali bir kahvalti edebilirsiniz.

Diger yemekler için tavsiye edebilecegim temiz bir lokanta, Toros Aile Lokantasi. Yeri ana caddeye baglanan bir ara sokakta ve caddeye çok yakin. Cadde üzerinde bir levhasi var ("tereyagindan baska yag kullanilmaz" yaziyor).

Sehirde yemek fiyatlari benzer yer ve yemeklere göre biraz daha pahali, söylendigine göre esnaf dövizli askerler için özel tarife hazirliyormus.


Günlük hayat sayfasi
Tekrar askerlik
anasayfasina

Created by Tanju Çataltepe
Last modified on November 7, 1998