Nöbetler

Tutmaniz gereken nöbetler sunlar:

Kogus Nöbeti

Bu kaldiginiz kogusun koridorlarinda iki saat bekcilik yapmaniz demek. Nöbet dönemi hergün aksam 6'dan sabah 6'ya kadar. Nöbet sirasi ise numara sirasina göre belirleniyor.

Nöbet çizelgesi kogusta asiliyor, oradan siranizi ögrenebilirsiniz. Bir de sizden sonrakini ögrenmeniz lazim, çünkü nöbetiniz bitmeden 15 dakika önce gidip onu kaldirmaniz gerekiyor.

Koguslardaki adam sayisi ve toplam gün sayisi nedeniyle çogu kimse iki defa bu nöbeti tutmak zorunda kaliyor. Nöbet sirasinda tam üniformali olmaniz gerekiyor, bir de uyanik durmak. Arada bir nöbetci subay gelip bakabilir. Eliniz cebinizde veya biryere yaslanmisken görmesin. Gecenin ilk bir-iki ya da en son nöbeti düserse uykunuz bölünmemis olur.

Yemekhane Nöbeti

Bunu hergün (haftasonlari dahil) bir manga tutuyor. Yapacaginiz isler sunlar:

  1. Nöbetinizden önceki gece yemekhaneye gidip, o günkü nöbetcilerin bulasiktan getirdigi tabak, bardak, çatal, biçak vs.'yi sayilir.
    Not: Gecenin o saatinde binlerce malzameyi saymak istemeyebilirsiniz. Çavusunuz tamam derse, teslim kagidini imzalarsiniz olur biter. Bu minval üzerine giderken, bir defasinda mutfak görevlisi (bu bir kadro) gicik oldugu bir çavusun teslim ettigi malzemeyi saydirdi, tabii birkaç parça eksik çikti. Bunlarin parasini o mangadan (daha dogrusu çavustan) almaya kalktilar. Fakat tecrübeli olan çavuslar aslinda sagda solda gizlenmis yedekler oldugunu biliyorlar, bunlari hesaba ekleyebilirseniz her zaman tam çikabilir.
  2. Kahvalti için gerekli servisleri masalara dizilir, ekmek sepetlerini firina götürüp birakilir ve yemekhane kapilarini (birden fazla yemekhaneden sorumlu olabilirsiniz) kilitleyip kogusa dönulur.
  3. Sabah 5'de kalkip yemekhaneye gidilir (birkaç kisi kogus temizligine yardim için birakilabilir). Yemekhaneden bir grup firina gidip gece birakilan septlerle ekmek getirir, diger bir grup da karavanalari alip mutfaga gidip yemekleri ve çayi alip gelir.
  4. Çay haricindeki kahvalti malzemesi ve ekmek masalara yerlestirildikten sonra kapida beklemekte olan askerler içeri alinir. Masalar arasinda karavanayi dolastirarak çay servisi yapilir. Bazi günler çay yerine çorba servisi yapilmasi gerekir.
  5. Yemeklerini yiyenlerin masalarinin kendi önlerindeki kismi --pek de temiz olmayan-- masa süngeriyel silip, tabaklarini vs. disarida bekleyen bulasik kasalarina birakirlar. Bunun düzenli olmasi icin yemekhane mangasindan iki kisinin bu kasalarin basinda durmasi lazim.
  6. Yemekhane bosalinca bulasikhaneye gitme zamanidir. Bulasikhaneye hemen gidemeyebilirsiniz, siranizin ne zaman gelecegini çavusunuz ögrenip size bildirir. Bulasiga gitemeyecek olanlar yemekhanenin silip süpürmesiyle ugrasmaya baslarlar. Nöbetçi subayin titizligine göre yerleri epeyce paspaslamaniz gerekebilir.
  7. Bulasikhane:
    1. Bulasikhaneye el arabasi ile çektiginiz bulasik kasalari ve yarim bardak (eve yarim bardak!) sivi deterjan ile gidersiniz.
    2. Bulasikhanede iki tane paralel tezgah vardir, her yemekhanenin bulasigi sadece bir tarafta yikanir ki malzeme birbirine karismasin. Genellikle alti ila sekiz kisi bir tezgahta çalisabilir.

Devami geliyor...


Günlük hayat sayfasi
Tekrar askerlik
anasayfasina

Created by Tanju Çataltepe
Last modified onNovember 7, 1998