[anadolu home] [contents] [by authors] [by category] [subscription]
Volume 1, No 2, Spring 1991 [back]

Egitim Politikamiz ve Bazi Öneriler

Hamid Oral ve Salih Can

Yurt disinda lisansüstü çalisma yapan Türk ögrencileri, Türkiye'deki egitim ve bilimsel arastirmalarin nasil olmasi gerektigini, Turkish Students Assistance Association bilgisayar aginda, geçtigimiz iki aya yaklasan bir zaman içerisinde gerek arastirma yaparak ve gerekse gelismis bati memleketlerinde ilgili uygulamalarin örneklerini vererek, bu konuyu dile getirip bir öneriler sundular. Ileride göz önüne alinabilecek bir egitim ve bilim reformunda bu sahanin temel taslari olan, memleketin gelecegi ve gelecek nesillerin egitim mimarligini yapacak olan bu genç bilim adamlarinin içten fikir ve önerilerinin göz önüne alinmasinin her yönden yararli olacagi kuskusuzdur.

Egitim ve bilim alanindaki hastaliklarin teshis edilip gereken tedavinin yapilmasi, her konunun ehline verilmesiyle ancak mümkün olur. Egitimde disa bagimli bir politika sürdürmenin bizi Orta Dogu'da lider yapmak söyle dursun daha da acinacak durumlara sürükleyecegi asikardir.

Su anda memleketi ileriye götürecek, idare edecek ve muhafaza görevini yapacak elemanlari yetistiren kurumlar olan üniversitelerimizin büyük bir çogunlugu yönetim kargasasi, politik kavgalar, çekememezlikler ve imkansizliklar içindedirler. Egitim ve bilimsel arastirma ikinci ve üçüncü planda kalmistir.

Baslangiçta Türkiye'den burs alip yetistikten sonra memlekete geri dönmeyip, disarida kalip, yabancilarin kalkinmasina hizmet eden bilim adamlarimiza sebep yukaridaki problemlerdir. Buna ek olarak YÖK'ün yurt disindan dönen elemanlara uyguladigi tayin usülünün uygunsuzlugu ve elemanlarin uzman olduklari alanlardan uzak sahalara ve yerlere tayinleri bu söylediklerimizin bir neticesidir.

Halk denetleme mekanizmasi, bati egitim sisteminde otokontrol vazifesi gördügü halde, Türkiye'de olayin neredeyse tikali oldugu görülmektedir.

Temelde egitim politikamizi hedef alan bu görüs ve önerilerin bir kismini özetlemeye çalistik. Tartismalar sirasinda DEVLET, ÖZEL SEKTÖR, ÜNIVERSITE ve HALK DESTEKLI, BAGIMSIZ BIR BILIM VAKFI kurulmasi görüsü agirlik kazandi. Böyle bir vakfin çalismalari için asagidaki önerilerde bulunuldu:

Egitim politikamiz konusundaki tartismanin devam etmesi, ve görüslerin ANADOLU'da yayinlanmasi dilegiyle...


©1991 anadolu
This article can be reproduced provided that full credit is given to anadolu
Bu yazi anadolu'ya atif yapilmak kaydiyla kopyalanabilir.

For your comments / Yorumlariniz için anadolu@wakeup.org
Please reference the article title, volume, and number
Lütfen yazi basligi, cilt ve numarayi belirtin