[anadolu home] [contents] [by authors] [by category] [subscription]
Volume 2, No 1, Winter 1992 [back]

Egitilmislerin Egitimi

Fuat Oktay

Ohio eyaletinin Colombus sehrinde yapilan sempozyumun ikinci gününde yeralan "Egitilmislerin Egitimi" konulu panele konusmaci olarak Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçigil, Amerika Müslümanlar Birligi Mesjidi (New Jersey) imami Burhan Aygün ve Prof. Dr. Erdogan Gürman katildilar. Oldukça samimi bir ortamda gerçeklesen panelde konusmacilar halen bir yüksek ögretim programinda yer alan veya programini tamamlamis olan, ALLAH (cc)'a inanmis, Islam'i ögrenmek ve yasamak isteyen --tabiri caizse-- "egitilmislerin" kendilerini nasil egitebileceklerine dair pratik önerilerde bulundular.

Ilk panelist Prof. Kavakçigil, kisinin sayet temel bilgilerde eksiklik hissediyorsa (abdest, namaz, oruç gibi) ise bir islâm ilmihali okuyarak baslamasini ve öncelikle ibadetlerini dogru olarak yerine getirebilmesi için gerekli olan bilgileri ögrenmesi gerektigini belirtti. Islâm ahlak ve adabinin ögrenilmesi ve yasanilmasinin önemi üzerinde duran Kavakçigil, genelde master ve doktora ögrencisi olan gençligin kendisini dar kaliplar içerisine sokmayip genis ufuklu olmasi ve stratejik hareket etmesi gerektigini söyledi. Bunun için de bir müslümanin mutlaka Osmanlica'yi ögrenerek geçmiste yazilan eserleri okuyabilmesi ve geçmisle bugün arasinda köprü vazifesini üstlenmesinin önemi üzerinde duran Kavakçigil, müslüman gencin dünyada olup bitenleri yakindan takip etmesi, dogu blokundaki bugünkü gelismelere hassasiyetle egilmesi ve müslümanlarin bütün bu gelismeler karsisindaki durumlarini yakinen takip etmesi gerektigini vurguladi. Bunlari yaparken müslüman gencin kendi çalistigi dalinda daima mükemmele kosarak sahasinda "number one" olmasi gerektigini söyledi. Bütün bunlarin uzun vadeli bir plan çerçevesinde gerçeklestirilebilecegini belirten Prof. Kavakçigil, düzenli olarak günlük bir çalisma programi tavsiyesinde bulundu.

Konusmacilardan Burhan Aygün hoca, "egitilmis" bir müslümanin dinini hakkiyla ögrenebilmesi ve yasayabilmesi için Kur'an-i Kerim'i ve Asr-i Saadet devrini okumasi ve anlamasi gerektiginin önemini vurgulayarak her müslüman gençten Arapça ögrenmesini istedi. Kur'an'in sürekli okunmasinin sart oldugunu söyleyen Aygün, müslümanin Kur'an'i tefsirler yoluyla anlamasini ve anladigini da kendi hayatinda yasamasi gerektigini belirtti.

Panelistlerden Prof. Dr. Erdogan Gürman da konusmasinda müslümanin peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in hayatini (siyer) dikkatlice okumasini ve onu bütün incelikleriyle anlamaya çalismasini tavsiye etti. Siyer ve ashabin hayatlarinin müslüman gencin zihnini, hayatini ve yolunu aydinlatacak temel kaynaklar oldugunu belirten Prof. Gürman, kisinin öncelikle hangi konularda (itikadî, amelî vb.) eksik oldugunu tesbit ederek çalismalarini o dogrultuda yogunlastirmasi gerektigini belirtti.

Konusmacilar özellikle fikhî konularda ve ayetlerin anlasilmasinda sahsî yorumlardan kaçinilarak genelde kabul görmüs alimlerin eserlerine basvurulmasini tavsiye ettiler.

Müslümanlarin dirilisinde "egitilmislerin egitilmeleri"nin önemini vurgulayan panelistler, bu yolla egitilmislerin önce kendilerini aydinlatacaklari ve daha sonra da çevrelerini aydinlatacaklarini belirterek bunun ancak çok büyük azim, gayret, sabir, plânli ve devamli çalisma ile gerçeklesebilecegini dile getirdiler. Ve sayet baska bir toplantida daha bulusmak kismet olursa bizleri bu söylenenleri ne dereceye kadar yapabildigimiz hakkinda hesaba çekeceklerini de belirttiler. Anadolu ekibi olarak bizden duyurmasi!


©1992 anadolu
This article can be reproduced provided that full credit is given to anadolu
Bu yazi anadolu'ya atif yapilmak kaydiyla kopyalanabilir.

For your comments / Yorumlariniz için anadolu@wakeup.org
Please reference the article title, volume, and number
Lütfen yazi basligi, cilt ve numarayi belirtin