[anadolu home] [contents] [by authors] [by category] [subscription]
Volume 1, No 4, Fall 1991 [back]

Hukuk Kösesi

Celal Akyazar

"Adalet mülkün temelidir."
Hz. Ömer

Anadolu'nun bu sayisinda sizlere Anadolu--hukuk sayfasiyla seslenmek bizler için büyük bir mutluluk. Toplumumuzda karsilastigimiz birçok sorun içinde bazen hukuki sorular da bulunmaktadir. Özellikle bu yayini yurtdisindan takip eden kardeslerimize, gerek su anda yürürlükte bulunan, gerekse özlemde bulunup gönüllerde kipirdayan Islam hukuku konularinda kendi çapimizda faydali olmak düsüncesi ile yola çiktik.

Bunu nasil yapacagiz? Müsahede ettigimiz konularda dogrudan bizler bu sayfada hukuki açiklamada bulunacagiz. Kardeslerimizin hukuki sorunlarina ve yöneltecekleri sorulara ise hem kendi bünyemizde cevaplar arayacagiz, hem de bu konuda uzmanlarin görüslerine ve yazili kaynaklara basvurarak bir açiklama getirecegiz.

Hukuki sorun kavramini açiklamak isterim. Gerek fertlerle olan iliskilerimizde, gerekse devlet veya kurumlarla ilgili olan iliskilerimizde önümüze çikan anlasmalar, bunlara uyum veya uyumsuzluk, haklarin ihlali, hatali veya kusurlu davranislar nedeniyle mevcut kanuni sistemi ihlal eden davranislarin cümlesine hukuki sorunlar diyebiliriz. Hukuki sorunlar içinde hakli veya haksiz bir taraf olabilecegimiz gibi sadece bir sahit (tanik, witness) olarak da bu sorunlara istirak edebiliriz.

Zamaninda talep edilmeyen bazi haklarin zaman asimi ile ortadan kalktigini, böylelikle hakkimiz olan bir haktan faydalanamayacagimizi biliriz. O halde öncelikle nelerin hakkimiz oldugunu bilmek ve onlari talep etmek mecburiyetindeyiz. Hakkin olmasi fakat onu kullanma talebinin olmamasi onun yoklugu gibidir. Kisi hakkinin bizzat savunucusu oldugu takdirde o hak ona ulasir. Hakkin tecellisi ise bir adalettir. Adaletin aranisi, tesisi ve tecellisi ancak kisinin onu talebi ile mümkün olur. Talebin ise kimler tarafindan nasil nereye ve ne zaman yapilacagi ise hukuki uygulamalar adi altinda gelisen bir sistemdir.

Her seyin bir kural ve ölcü içinde bulundugu kainatta, hukukun da bir kurali ve ölcüsü vardir. Ölçüsüz ve kuralsiz hiç bir sey insanlara bir ölçü olamaz. Mutlaka bir takim kural ve ölçülere uymasi, bunun daha önceden planlanmasi gerekir. Ancak bu sekilde bir hukuk anlayisi ve gelenegi tesis edilebilir. Aksi ise kargasa, nizamsizlik ve Hak'tan uzaklasmadir. Bu sayfada bunlari açiklayarak kardeslerimize faydali olmak ilk amacimizdir.

Burada ABD, Türkiye ve Islam Hukuku sistemleri çerçevesinde hukuki sorunlar degerlendirilecektir. Diger ülkelerden de katilim mümkündür. Türkiye ve ABD'de karsilasilan hukuki sorunlar, buradaki üniversite uzmanlarinin görüslerine basvurma ve kaynak degerlendirilmesi ile yapilacaktir. Islami konularda ise sorulara, bu konudaki güvenilir kaynak ve sahislardan görüs alinmak suretiyle cevap vermeye çalisilacaktir.

Kardeslerimizin sorunlarini asagidaki adrese yazmalari halinde, burada kendilerine ve diger kisilere açiklamalar verilmeye gayret edilecektir. Böylelikle birimizin sorunu hepimizin sorunu gibi ele alinip, dikkat ve itina ile hazirlanarak hizmete sunulacaktir. Inaniyorum ki, bizler ne kadar ugrassak, çabalasak da basliktaki sözün sahibinin adalet anlayisina ulasmamiz mümkün olamayacaktir. Ama varsin karinca misali gücümüz ona yetmesin, yeter ki yoluna çikabilelim, ve yolunda olmaya azmedelim.


©1991 anadolu
This article can be reproduced provided that full credit is given to anadolu
Bu yazi anadolu'ya atif yapilmak kaydiyla kopyalanabilir.

For your comments / Yorumlariniz için anadolu@wakeup.org
Please reference the article title, volume, and number
Lütfen yazi basligi, cilt ve numarayi belirtin